.
     
 

       

AKTUALITÁSOK
KINEZIOLÓGIA
CSALÁDÁLLÍTÁS
TARA TRÉNING
RÓLAM
ÍRÁSAIM
VISSZAJELZÉSEK
KAPCSOLAT
AJÁNLOTT LINKEK
HÍRLEVÉL

 
.
 
 
Köszöntelek oldalamon
  Kineziológia

Szeretettel köszöntelek megújult
honlapomon! Remélem, megtalálod
azt az információt, amelyre szükséged van.
Ha mégsem, szeretettel várom kérdésedet. Kellemes időtöltést,
Tara

Hírlevél

Íratkozz fel hírlevelemre!

 


A kineziológia története


A KINEZIOLÓGIA szó jelentése: mozgásról szóló tudomány (kinézis - mozgás, logos - tudomány).
Ez a szó terjedt el gyűjtőnévként világszerte azokra a módszerekre, melyek az "izomtesztelést", mint a test Bio-feedbackjét (biológiai visszajelzés) használják arra, hogy az egyén fizikai, energetikai, mentális és érzelmi állapotát feltérképezzék, és megfelelő "korrekciókkal" létrehozzák a harmóniát.
A hatvanas évek elején Dr. George Goodheart kiropraktor dolgozta ki az izmok vizsgálatának és tesztelésének koncepcióját. A csontkovácsok azt az izmot kezelik, amelyik görcsös, fáj. Dr. Goodheart munkája során felfedezte, hogy nem mindig a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem az ellenpárja. Ha valamelyik izom folyamatosan gyenge, az ellenpárnak feszesebbnek kell lennie, hogy képes legyen kompenzálni a gyengét. A gyenge ellenpár aktivizálásával érhető el az egyensúly. Sikerei arra ösztönözték, hogy továbbkutasson. Vizsgálatának módját alkalmazott kineziológiának nevezte, s kezdetben kiropraktikai mesterség volt. Később kapott az „izomteszt” által új dimenziókat, s alakultak ki a különböző kineziológiai ágak. A „Touch for Health” kineziológiai rendszer megalkotása Dr. John F. Tie, a Goodheart köré csoportosult kutatócsoport tagja nevéhez fűződik, aki a kínai meridiánrendszert kapcsolta össze az izomteszteléssel. Minden meridiánhoz megtalálta a hozzá tartozó izmokat. Ebben a rendszerben, ha gyenge egy adott izom, azt jelenti, a hozzá kapcsolt meridiánban az energia áramlása nem megfelelő. Az izom különböző nyirokér és idegér pontokkal való megerősítése azt eredményezi, hogy a meridiánban helyreáll az energiaáramlás. Kifejezetten a tanulást segítő kineziológiai módszer a „Brain Gym”, azaz Agytorna, melynek nevéből is látszik, az agy működését hivatott különböző gyakorlatokkal fejleszteni, ezáltal segítve a jobb tanulási eredményt. A „Három az Egyben” kineziológiai rendszer az izomteszt segítségével feltárja azokat az érzelmi blokkokat, amelyeket a múltban szerzett negatív élmények hatására szereztünk, s nem sikerült más módon megszabadulni tőlük, majd számtalan korrekciós lehetőséget kínál ezek feloldására.

Különböző kineziológiai ágak még például: Stress Release, Graphokineziológia, Biokineziológia, Pszichokineziológia…


Hogyan segíthet a kineziológia?

A múltban átélt negatív vagy pozitív események soha nem csupán szituációként, hanem annak minden körülményével-illatokkal,hangokkal, színekkel- s ami a legfontosabb a megélt érzésekkel rögzülnek elménkben. A velünk történtek alapján kialakulnak hitrendszereink: nem nyúlok a cserépkályhához többet, mert megéget újra; nem teszem a kezem a kutya szájába, mert megharaphat újra. Így tanuljuk meg a boldogulást kicsiny gyerekkorunktól kezdve ebben a világban. Ezen tapasztalatainkon nyugvó hitrendszereink hasznosak, énvédő szerepük nagyon fontos. Más a helyzet azokkal a hitrendszereinkkel, amelyeket szintén múltbeli tapasztalás útján szereztünk, de akadályoznak bennünket terveink, céljaink megvalósulásában. Csak egy példa: megszólaltam az órán, kinevettek párszor, ennek eredményeképp inkább vágják ki a nyelvem, minthogy nyilvánosan még egyszer megszólaljak, pedig az álmom a média-szak, tévés újságírás, és így tovább.

A kineziológiai kezelések során feltárjuk azokat az életkorokat, amelyekben a fel nem dolgozott stressz következtében negatív választásokat hoztunk, korrigáljuk az energetikai és neurológiai blokkokat, amelyek a negatív élmény eredményeképp bennünk maradtak, s akadályoznak jelenünkben. Azáltal, hogy feloldjuk a múlt bizonyos eseményeihez kapcsolódó negatív érzéseket, önkorlátozó hitrendszereink "visszább vonulnak", s megengedhetjük magunknak az új választás lehetőségét. Ha pedig újra merünk a pozitív választásunk szerint cselekedni, pozitív tapasztalatokra tehetünk szert, aminek következtében pozitív hitrendszereink alakulnak ki.

Miben segíthet?

Meggyőződésem, hogy minden probléma, baj, nehézség azért ütötte fel fejét életünkben, mert üzenetet hordoz. Ugyanúgy taníthat bennünket mind fizikai síkon, mind pedig lelki síkon megjelenő probléma. Kiválóan kezelhetőek a kineziológia módszerével a különböző tanulási nehézségek(dyslexia, dysgraphia, dyscalculia), önbizalomhiány, önértékelési zavarok, pánikbetegség, félelmek, fóbiák, rögeszmék. Gyerekek dadogásának, ágybavizelésének megoldása segíthető az oldásokkal. Párkapcsolati nehézségek, féltékenység, irigység, sikertelenség szintén támogatható a javulásban. A kineziológiai oldások során fel tudjuk tárni a betegségek lelki hátterét, segítve ezzel is a gyógyulást. Tapasztalatom szerint egy-egy probléma hátterében nem csupán az egyén saját személyiségfejlődése során átélt negatív élmény a felelős, hanem elképzelhető, hogy a család rendszerében van valamiféle probléma, ezért a kineziológiai oldásokat gyakorta kell kiegészíteni a Hellinger-terápiával. Betegségek esetén pedig nem tekinthető figyelmen kívül a fizikai sík megfelelő kezelése alternatív és hagyományos módszerekkel egyaránt. Úgy látom munkám során, hogy ezek a módszerek hatékonyan segíthetik egymást a testi-lelki jó egészség megteremtésében.

Mi történik egy kezelésen?

Stressz, azaz negatív érzés hatására testünk az üss vagy fuss üzemmódba kerül, az agy lekapcsol, minek következtében az izmokat is lekapcsolja. Ezt a változást olykor látványosan átéljük térdremegés, elgyengülés, elpirulás és hasonló formákban. Előfordul, hogy nem ilyen intenzív a test reakciója, ami nem jelenti azt, hogy nem kapcsolt le a test. Ha se nem ütöttünk, se nem futottunk, amihez testünk stresszhormonokat termelt, ezek a fel nem használt hormonok energiablokként testünkben maradnak. A test elgyengülése, amely az izomtónus elvesztésében is megnyilvánul, nem csupán az adott szituációban figyelhető meg, hanem mivel az élménnyel együtt elraktározódott, később is. Elegendő tehát rágondolni a stresszt okozó személyre, életkorra a jelenben, a test gyenge izomtónussal reagál. Amikor pozitív élményben van részünk, az agy és a test felkapcsolt állapotban van, izmaink tónusa erős. Elegendő megvizsgálni, szakmai szóval mondva tesztelni egyetlen izmot, az erős vagy gyenge izomtónus változása megfigyelhető. Ennek megfelelően a gyenge izomtónus elvezet a problémás életkorokhoz, személyekhez, érzésekhez. A praktikusság figyelembe vételével az elülső deltaizmot teszteljük úgy hogy a tesztelt személy 30 fokos szögben előrenyújtja a karját, s a kineziológos enyhe nyomásra érzékeli az erős illetve gyenge izomtónust . Amikor megtaláltuk a blokkokat, számtalan korrekciós technikával, ami lehet egy homlok/tarkó tartás vagy egy eszencia korrigálunk stb., s az izomtónus erőssé válik.©  Sebestyén Erzsébet Tara Személyes oldala 2011 | Minden jog fenntartva
AKTUÁLIS | KINEZIOLÓGIA | CSALÁDÁLLÍTÁS | TARATRÉNING | RÓLAM | ÍRÁSAIM | VISSZAJELZÉSEK | KAPCSOLAT | AJÁNLOTT LINKEK | HÍRLEVÉL